Rijbewijs AM, het Bromfietsrijbewijs

Informatie bromfietsrijbewijs (AM)

Sinds 1 maart 2010 is alleen een theorie-examen niet meer voldoende voor een bromfietsrijbewijs. Je dient ook een praktijkexamen bij het CBR af te leggen.

Theorie-examen

Voordat je in de praktijk je vaardigheden kan beproeven dien je allereerst je theoriecertificaat behaald te hebben. Het theorie-examen toetst of je de benodigde kennis in huis hebt als het gaat om verkeersinzicht en verkeersregels. Het examen geldt voor iedereen die een bromfietsrijbewijs wil halen.

Voor welke soort bromfietsen moet je theorie-examen doen? Zowel voor brom- als snorfietsen. Bromfietsen zijn de scooters/brommers met een gele kentekenplaat en snorfietsen (zonder helm te gebruiken) zijn de voertuigen met een blauwe kentekenplaat.

Ter voorbereiding op je theorie-examen bieden wij lesmateriaal aan zoals bijv het I-theoriepakket (boek, online cursus en examentraining).

Cursuspakketten

Je gaat samen met je instructeur bepalen hoe handig je bent met de bromfiets. Of je het remmen beheerst en of je goed met je gas omgaat. Je gaat naast het oefenen van de bijzondere verrichtingen tevens werken aan een veilige en verantwoorde deelname aan het verkeer. Tijdens het lessen sta je met je instructeur in verbinding via een draadloos communicatie systeem. Hij voorziet je van de informatie die je nodig hebt om veilig door het verkeer te komen.

Kleding: als je eigen beschermende kleding zoals een goedgekeurde helm, handschoenen, jas, broek en goede stevige schoenen hebt, mag je deze dragen. Mocht je ze niet hebben dan kan je met uitzondering van de schoenen alles kosteloos bij ons lenen. Als je een van onze helmen gebruikt is het in verband met de hygiëne wel verplicht een helmmuts te gebruiken. Deze zijn te koop op de rijschool. De beschermende maatregelen zijn, op de helm na, niet verplicht.

Pakket 1:  € 359,- = privéles
5 uur rijles o.a. verkeersdeelname met aansluitend het praktijkexamen

Pakket 2: € 320,- per persoon = les met 2

meld je aan met 2 personen en leer samen rijden!
Samen voordeel en 5 uur rijles met aansluitend het praktijkexamen.

Praktijkexamen

Hoe gaat dit in zijn werk? Samen met je instructeur ga je naar het examencentrum in Mierlo. Daar maak je kennis met je examinator. Deze zal in het kort vertellen hoe het examen verloopt. Het praktijkexamen duurt 45 minuten waarin je minstens 25 minuten een route op de openbare weg aflegt. Je gaat op examen op een bromfiets van de rijschool. Je helm dragen is verplicht, beschermende kleding wordt aangeraden. De examinator volgt je op een eigen bromfiets. Hij geeft je via een portofoon routeopdrachten. Je instructeur volgt jullie op zijn bromfiets.

Waar wordt op gelet tijdens het examen?

Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet laten zien dat je de bromfiets beheerst en of je veilig en verantwoord aan het verkeer deelneemt. Het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is dat je op een goede manier omgaat met het overige verkeer en dat je iedere verkeerssituatie tijdig en goed inschat. Je krijgt bij terugkeer op het examencentrum direct te horen of je geslaagd of gezakt bent.