Rijbewijs BE, het aanhangwagenrijbewijs

Rijbewijs BE, het aanhanger rijbewijs

Rijbewijs E achter B, het aanhangwagenrijbewijs

Naast de opleiding voor het rijbewijs B kent Rijschool Combinatie Zuid ook de opleiding voor rijbewijs E achter B. Voor diegenen die geen vrachtwagen(-rijbewijs) bezitten, maar ook niet genoeg ruimte vinden in een personenauto. Met rijbewijs E is dat een kwestie van aankoppelen en wegrijden.

Rijschool Combinatie Zuid maakt bij deze rijopleiding gebruik van een dubbel-as aanhangwagen van 6 meter lang, zodat u in de toekomst niet alleen met kleine aanhangwagens uit de voeten kunt. U rijdt tijdens de lessen in een Peugeot Expert (automaat) en u wordt begeleid door een gecertificeerd instructeur.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat u tijdens de lessen en natuurlijk ook tijdens het examen, het rijgedrag vertoond dat past bij het voertuig waarmee u zich door het verkeer beweegt. Stapsgewijs leert u om te gaan met de aanhangwagen, te beginnen bij het lezen en begrijpen van de kentekenbewijzen en te eindigen bij het afkoppelen en veilig achterlaten van de aanhangwagen na een rit.

Wij zijn erkend als opleidingsinstituut van de stichting OOM van de metaalsector, dat houdt in dat er bij ons subsidiemogelijkheden zijn voor het behalen van het rijbewijs E achter B.

Wanneer bent u verplicht om het rijbewijs E achter B te behalen?

Dit is verplicht wanneer de totaal toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de totaal toegestane maximum massa van de aanhangwagen bij elkaar meer bedragen dan 3500 kilogram. Kortweg gezegd: totaal gewicht auto + totaal gewicht aanhanger meer dan 3500kg. Met totaal toegestane maximum massa bedoelen we het ledig gewicht van het voertuig (dus wat deze ‘onbeladen’ weegt) plus het laadvermogen. Deze gewichten kunt u terugvinden op het kentekenbewijs van uw auto en aanhangwagen. Uitgebreide gegevens over de maximale gewichten  kunt u online inzien via het kentekenregister van het RDW (Rijks Dienst Wegverkeer). Vul hier uw kenteken in.

Hierbij is 1 uitzondering van toepassing. Aanhangwagens met een TTMM tot 750 kilo mogen altijd zonder E rijbewijs getrokken worden. Deze aanhangwagens hebben geen eigen kenteken en moeten een witte kentekenplaat voeren met het kenteken van het trekkend voertuig.

Om het makkelijk te maken hebben we het in een schema gezet:

Mocht u twijfelen of u het BE rijbewijs nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op. Zorg dat u eventueel de gegevens van uw auto en aanhangwagen bij de hand hebt. Ter verduidelijking hebben we enkele rekenvoorbeelden beschikbaar in dit document.

Onderdelen van de lessen en het examen

Als dagcursus te plannen, dus in 1 dag het BE rijbewijs!
Voor de dagcursus wordt een intest gepland, deze is inbegrepen in de pakketprijs. U hoeft geen theorie examen te doen. Tijdens het praktijkexamen worden u enkele theoretische vragen gesteld.

Tijdens de lessen en het examen voor het rijbewijs E achter B, dient u altijd uw geldige rijbewijs B bij u te hebben. Lessen starten altijd vanaf de rijschool.

Verder doorloopt u een aantal onderdelen, te weten:

  • Controle van de kentekenbewijzen en gegevens van de combinatie
  • Testen van de ogen
  • Het aankoppelen van de aanhangwagen en controle van de combinatie
  • Het rijden met de combinatie
  • De bijzondere verrichtingen
  • Het afkoppelen van de aanhangwagen en veilig achterlaten na een rit.

Na de intake krijgt u van ons een door ons ontwikkeld begeleidingsboek mee waarin dieper in gegaan wordt op de opleiding en waarmee u veel kennis voorafgaand aan de opleiding kunt vergaren!

Vraag hier meer informatie aan