Informatie Motorrijbewijs (A)

Ben je van plan je scooter- of bromfietscarrière een vervolg te geven?
Lijkt het je wel iets om lekker vrij, met de wind in je gezicht, snel accelererend en kort sturend over de weg te bewegen. Dan dien je je motorrijbewijs te halen.
Rijschool Combinatie Zuid helpt je hiermee graag op weg. Het hele jaar door zijn motorrijlessen te volgen en examens in te plannen.

Tijdens de rijlessen word je aangeleerd hoe je zelfstandig moet functioneren in het verkeer. Stapsgewijs ga je leren hoe je moet omgaan met een motor, hoe je moet omgaan met alle andere weggebruikers en daarnaast komen verkeersinzicht en verkeersveiligheid aan de orde. Kortom wij gaan er voor zorgen dat jij zo dadelijk zelfstandig en verkeersveilig kan gaan deelnemen aan het verkeer.

We hebben de verschillende stappen die je doorloopt op weg naar je rijbewijs A voor je op een rijtje gezet. “Surf” over de verschillende punten voor meer informatie.

Intake

Tijdens deze eerste les van minimaal 1,5 uur en na bepaling welke categorie motor je mag rijden, krijg je een korte introductie over veiligheid en over beschermende kleding die je dient te dragen.

Naast de goedgekeurde helm draag je altijd een motorjas, motorbroek en handschoenen. Deze worden ter beschikking gesteld, wel dien je dan een helmmuts aan te schaffen. Daarnaast dien je motorlaarzen of schoenen met een hoge schacht te dragen. Tevens is het belangrijk dat je altijd je rijbewijs óf een geldig identiteitsbewijs bij je draagt.

Daarna volgt je eerste kennismaking met de motor. Je instructeur bepaalt aan de hand van een aantal oefeningen met de motor je beginniveau en dan kan de opleiding echt beginnen…

Regulier lessen

Per week volg je één of meerdere lessen met een tijdsduur van 60, 90 of 120 minuten.
Je aanleg en het aantal lessen per week bepalen de tijdsduur van je rijopleiding. Je vorderingen worden bijgehouden op de instructiekaart. Op basis van je vorderingen tijdens de lessen wordt de datum van je praktijkexamen bepaald. Het is belangrijk om tijdens het regulier lessen zo snel mogelijk je theoriecertificaat te halen. Zonder dit certificaat kun je geen examen doen. Dit geldt óók voor mensen met een rijbewijs B of C.

Snelcursus

Voor aanvang van deze cursus dien je al in het bezit te zijn van je theoriecertificaat of dit op zeer korte termijn te behalen. Zonder dit certificaat kun je geen examen doen. Een snelcursus bestaat uit twee delen :

Bijzondere Verrichtingen
In een aantal dagdelen leer je de motor kennen en oefen je de bijzondere verrichtingen. Tijdens het examen voertuigbeheersing (AVB) mag je laten zien dat je geoefend bent en dat je de motor  beheerst. Wanneer je geslaagd bent voor dit examen ga je door met het deel verkeersdeelname.

Verkeersdeelname
Tijdens deze lessen, in en rondom de examenplaats, behandelen we de volgende onderdelen:

  1. Plaats op de weg (rechte en bochtige weggedeeltes)
  2. Afslaan links / rechts (kijkgedrag)
  3. Naderen, berijden en verlaten van kruispunten (anticiperen)
  4. Bijzondere weggedeeltes (verkeersveiligheid)
  5. Gecompliceerde verkeersdeelname (verkeersinzicht)

Examen

Na het ondertekenen van de Eigen Verklaring en het tonen van je theoriecertificaat en identiteitsbewijs wordt er gestart met een ogentest (lezen nummerbord), waarna de examinator enkele vragen stelt over de technische en veiligheidsaspecten van de motor. Daarna wordt het communicatiesysteem getest en kan de examenrit van minimaal 30 minuten beginnen.

De examinator bestuurt de volgauto en je krijgt je aanwijzingen van je instructeur. De examinator wil graag een zelfstandig bestuurder zien motorrijden, die rekening houdt met de voordelen van de motor (snelle acceleratie, wendbaarheid bij lage snelheden), maar die de nadelen niet uit het oog verliest (kwetsbaarheid, verhoogde oplettendheid i.v.m. eigen veiligheid). Laat zien dat je plezier hebt in het motorrijden en dat de examinator je met een gerust hart op je eigen motor je eigen weg kan laten gaan!P

Opstappakket

Rijschool Combinatie Zuid heeft een opstappakket voor rijbewijs A samengesteld voor € 960,-
inbegrepen zijn:

  • 12 lesuren
  • 1x AVB examen (voertuigbeheersing)
  • 1x AVD examen (verkeersdeelneming)

Tijdens de lesuren zal afhankelijk van je ervaring, rijstijl, gevoel, verkeersdeelname en leergierigheid blijken of het aantal uren voldoende is of dat je meer uren nodig hebt.