T-rijbewijs (tractor rijbewijs)

Vanaf 1 juli 2015 is er een nieuwe rijbewijscategorie bijgekomen. Het tractor-rijbewijs voor bestuurders (vanaf 16 jaar) van land- en bosbouwtractors (LBT’s) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg. Redenen voor deze invoer zijn; verkeersveiligheid, er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg rijden, het de laatste categorie motorvoertuigen is waarvoor geen rijbewijs was en alle omringende landen al een T-rijbewijs hebben.

Rijd je straks op een landbouw- of bosbouwtractor (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) en begeef je je hiermee op de openbare weg, dan moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Door het halen van het T-rijbewijs laat je zien dat je rijvaardig en rijgeschikt bent en veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Theorie-opleiding

Om in het bezit te komen van het tractor rijbewijs dien je eerst te slagen voor het theorie-examen bij het CBR. Je mag al theorie-examen doen wanneer je 15,5 jaar bent. Het tractor theorie-examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal 37 goed moet hebben om te slagen. Er is een regulier examen beschikbaar, een examen met extra tijd of een voorleesexamen.

De theorie-opleiding bieden wij middels een E-learning pakket aan. Je kunt online, waar en wanneer je wilt, leren voor je theorie-examen.

Intest

Om het praktijkpakket zo goed mogelijk op jou af te stemmen starten we met een intest. De intest duurt ongeveer een uur waarna we je een advies kunnen geven over het aantal benodigde lessen.

Praktijkopleiding

Als je 16 jaar bent mag je beginnen met de praktijkopleiding voor het tractor rijbewijs.
De praktijkopleiding kan naar wens ingepland worden, een spoedopleiding is ook mogelijk. De opleiding bestaat uit rijlessen op de openbare weg, bijzondere verrichtingen en een praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen is het de bedoeling dat je laat zien dat je het voertuig onder verschillende omstandigheden beheerst en dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer.
De praktijkexamens kunnen afhankelijk van de beschikbaarheid en wensen worden afgenomen vanaf diverse locaties in Nederland.

Wie moet een tractor rijbewijs halen?

Iedereen die op een tractor wil rijden moet een T-rijbewijs halen. Wie al een tractorcertificaat of een ‘regulier’ B (of zelfs C) rijbewijs heeft, gelden er verschillende overgangsregelingen. Voor mensen die het rijbewijs nog moeten behalen, bieden wij opleidingspakketten aan.

Rijbewijs B van vóór 1 juli 2015

Wie een rijbewijs B heeft met een afgiftedatum van vóór 1 juli 2015 en minimaal 18 jaar oud is, krijgt bij de eerstvolgende verlenging van zijn of haar rijbewijs het rijbewijs T automatisch bijgeschreven. Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig, deze overgangsregeling stopt dan ook op 1 juli 2025. Vanaf dat moment wordt het tractor rijbewijs niet meer automatisch bijgeschreven, maar zal ook iemand van ouder dan 18 jaar met een B rijbewijs apart examen moeten doen voor het tractor rijbewijs.

Wie op zijn zeventiende rijbewijs B heeft gehaald moet dus nog even tot zijn 18e verjaardag geduld hebben, of apart examen doen, wil hij een tractor rijbewijs halen. Voor het vrachtwagenrijbewijs geldt uiteraard hetzelfde als voor het B rijbewijs. Wie dit bezit en ouder is dan 18, mag tot de datum dat het rijbewijs verloopt, met dit rijbewijs legaal een tractor op de openbare weg besturen. Wie na 1 juli 2015 zijn C rijbewijs haalt, krijgt op het moment dat dat wordt bijgeschreven ook het tractor rijbewijs erbij.

Als je in het buitenland een tractor wilt besturen, zul je het rijbewijs voor die tijd moeten vernieuwen. Buiten Nederland geldt de overgangsregeling niet, maar ook bij deze vroege vernieuwing wordt het rijbewijs T bijgeschreven.

Wel tractor certificaat, geen rijbewijs B

Voor wie wel een trekkercertificaat heeft maar geen B rijbewijs is er ook een overgangsregeling: voor 1 juli 2016 dient het trekkercertificaat omgewisseld te zijn voor een tractor rijbewijs. Wil je dit na 1 juli 2016 doen, dan kan dit niet meer en moet er opnieuw examen worden gedaan. Het omwisselen van het trekkercertificaat naar tractor rijbewijs gebeurt bij de RDW. Via de site van de RDW kun je de aanvraag ‘omwisselen trekkercertificaat’ indienen.

Daarnaast moet bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid een Eigen Verklaring ingediend worden. Op basis van deze verklaring beoordeelt het CBR of je ‘rijgeschikt’ bent. Het kan zijn dat daarvoor een aanvullend onderzoek door een specialist nodig is, meer informatie hier over vind je op de site van het CBR. De beoordeling van de rijgeschiktheid kan tot wel vier maanden duren, wacht dus niet te lang met de aanvraag. Als de RDW en het CBR je beide voor 1 juli 2016 positief beoordeeld hebben, kun je bij je eigen gemeente het tractor rijbewijs aanvragen.